Flädermoussetårta med jordgubbsgéle

Serverar: 10 portioner

Många moment med inget som är svårt. Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.

Ingredienser

  • 1 ½ dl sötmandel ( ca 100 g )
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • ½ l jordgubbar
  • Smör
  • Flädermousse
  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl fläderblomssaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • Finrivet skal från 1 citron
  • Jordgubbsgéle
  • 3 gelatinblad
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl konc.fläderblomssaft
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på botten av formen. Mixa mandeln fint i matberedaren. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt socker och vispa ytterligare några minuter. Rör ner mandeln. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
    2. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulorna, socker och vaniljsocker pösigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på botten. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
    3. Jordgubbs- och flädergéle: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén.
    4. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev, med ätbara blommor strax före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben