Jordgubbstårta med vanilj

Serverar: 1 portioner

Ett tunt lager av jordgubbsgelé ger tårtan en vacker och god yta. Jag är barnsligt förtjust i frukt- och bärtårtor som är täckta av gelé och önskade mig alltid det när jag var liten, det vill säga när jag hade passerat prinsesstårtstadiet.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • Fyllning
  • 100 g choklad
  • 100 g riven mandelmassa
  • 3 dl färdig eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 l skivade jordgubbar
  • Gelé
  • 3 blad gelatin
  • 1½ dl outspädd jordgubbssaft
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och blanda med mjöl och socker. Tryck ut i en rund form med löstagbar botten, 28 cm i diameter, och ställ kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
    2. Smält chokladen och täck pajbottnen med den. Låt stelna. Fördela riven mandelmassa på chokladytan och bred över vaniljkrämen. Täck med skivade jordgubbar.
    3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält dem försiktigt i kastrull på svag värme. Blanda dem med jordgubbssaften och låt stelna till äggvitekonsistens. Skeda då geléet på tårtan så att jordgubbarna täcks. Är geléet för tunt försvinner det ned i tårtan, är det för tjockt lägger det sig som klumpar. Passa alltså tills det blir litet seg-rinnande.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben