Fläskfilé med potatissallad och kall citronsås

Serverar: 4 portioner

Perfekt till buffén Kallt kött är perfekt om man behöver förbereda middagen eller vill servera en buffé Marinera över natten eller cirka 1 dygn i kylen Servera fläskfilén tillsammans med potatissalladen och den kalla citronsåsen till

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • Smör
  • Nymald peppar
  • Marinad
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk honung
  • Ca 1 tsk salt
  • Potatissallad
  • Ca 750 g färsk potatis eller delikatesspotatis
  • 3/4 dl olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • ½ dl kapris
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • Flingsalt
  • Nymalt peppar
  • 1 burk kronärtskockshjärtan
  • 1 rödlök
  • 1 knippe rädisor
  • 2 dl hackade färska örter, t ex dill, basilika, persilja
  • Kall citronsås
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • Rivet skal av ½ citron
  • ½ msk citronsaft
  • 2 msk hackade färska örter
  • ½ msk honung
  • Salt
  • Nymald peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 125°
    2. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor.
    3. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med peppar.
    4. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67°.
    5. Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen. Marinera över natten eller cirka 1 dygn i kylen. Vid servering: Skiva köttet.
    6. Potatissallad: Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt kallna och skär i bitar.
    7. Blanda olja, citronsaft, kapris, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Vänd ner potatisen. Vid servering: Dela kronärtskockorna, hacka löken och skiva rädisorna. Vänd ner grönsakerna och örter i salladen.
    8. Kall citronsås: Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
    9. Lycka till! smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    mafia 4 augusti 2009

    Serverade det här i helgen och det blev uppskattat.

    toulasim 19 maj 2010

    har ingen termometer ungefar hur lange i tid?

    ros 19 maj 2010

    Ca 30 min utan termometer

    gunillasb 30 juli 2010

    Gott när den väl blev klar. Gjorde flskfilen i ugnen till 67 grader. När vi sedan skulle skära upp den så var den alldeles rosa och inte alls klar. Vi eftersteka den i ugnen och servera den ljummen. Smakade helt ok men tog därför alldeles för lång tid.

    christincarlsson 16 juni 2011

    Gjorde detta till min dotters studentbuffé. HELT UNDERBART!!!!!

    evcr 21 juli 2013

    En helt delikat rätt - mycket uppskattad av mina gäster! Hade aningen bråttom och skivade upp filén direkt efter stekning, hällde över marinaden över skivorna och lät stå kallt i tre, fyra timmar. Det gick utmärkt! Såsen gjorde jag dock lite mildare och rundare i smaken genom att minska citronskalsmängden lite, skippa citronsaften och öka på honungen lite. Det stod mycket fint till allt det syrliga. Dessutom hade jag bara dill i. Supergott!

    evcr 21 juli 2013

    Glömde betygsätta. Full pott!

    Chirose 20 juni 2015

    Väldigt gott och lätt att förbereda. Den här rätten kommer jag att göra flera gånger! Helt klart en favorit!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben