Flamberade bananer

Serverar: 4 portioner

Flambering är något extra festligt, speciellt om du gör det vid bordet. De mustiga bananerna med smak av aprikos och citron är alltid givna vinnare.

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 2 msk smör eller margarin
  • Saft av en halv citron
  • 1 burk aprikospuré, 200 g
  • 2 - 3 msk socker
  • 3/4 dl rom eller konjak
  • Till servering
  • 1 - 1½ dl tjock grädde
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 msk flagad rostad mandel
  • Instruktioner

    1. Börja med grädden till serveringen. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och lägg den i en skål. Strö över mandel. Ställ grädden kallt.
    2. Skala bananerna och dela dem på längden. Bryn matfettet i en stor stekpanna och lägg i bananerna. Låt dem få kraftigt guldbrun färg runt om. Vänd dem försiktigt med t.ex. två träskedar, annars kan de lätt gå sönder.
    3. Häll på citronsaft, aprikospuré och socker och skaka pannan så att allt blandas.
    4. Häll på rom eller konjak, sätt en brinnande tändsticka vid ena kanten och låt spriten brinna.
    5. Servera bananerna omedelbart med den kalla grädden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben