Serverar: 30-35 portioner
Brittisk kaka. Den är fri från vetegluten men innehåller havregryn.
Ingredienser
300 g smör (+ litet för plåten)
200-300 g råsocker
4 msk ljus sirap
700 g havregryn
Ev. en nypa salt
Garnering
Choklad
Krossade nötter
Instruktioner
- Värm ugnen till 150°C.
- Värm smöret, sockret och sirapen i en kastrull tills smöret smält och blandningen har antagit en fin, gyllene färg.
- Tillsätt havregryn och blanda till en smet.
- Häll smeten i en smörjd långpanna och fördela smeten jämntjockt över hela ytan, platt och fint. Stoppa in formen i ugnen och baka tills kakan fått en jämn, gyllenbrun färg (25 minuter). Gör dubbel sats om du vill göra en hel långpanna.
- Ta ut och låt svalna i cirka fem minuter. Vill du ha ett lager mörk choklad på så är det nu du breder ut den över kakan.
- Choklad smälts över vattenbad eller i micron. Strö krossade nötter över. Skär sedan kakan i lagom stora bitar, till exempel 5x10 cm. Låt kakorna svalna helt och hållet i formen.
- Om tiden i ungnen minskas något så blir kakan mjukare
Liknande recept
Kommentarer (0)