Flapjack

Serverar: 30-35 portioner

Brittisk kaka. Den är fri från vetegluten men innehåller havregryn.

Ingredienser

  • 300 g smör (+ litet för plåten)
  • 200-300 g råsocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 700 g havregryn
  • Ev. en nypa salt
  • Garnering
  • Choklad
  • Krossade nötter
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 150°C.
    2. Värm smöret, sockret och sirapen i en kastrull tills smöret smält och blandningen har antagit en fin, gyllene färg.
    3. Tillsätt havregryn och blanda till en smet.
    4. Häll smeten i en smörjd långpanna och fördela smeten jämntjockt över hela ytan, platt och fint. Stoppa in formen i ugnen och baka tills kakan fått en jämn, gyllenbrun färg (25 minuter). Gör dubbel sats om du vill göra en hel långpanna.
    5. Ta ut och låt svalna i cirka fem minuter. Vill du ha ett lager mörk choklad på så är det nu du breder ut den över kakan.
    6. Choklad smälts över vattenbad eller i micron. Strö krossade nötter över. Skär sedan kakan i lagom stora bitar, till exempel 5x10 cm. Låt kakorna svalna helt och hållet i formen.
    7. Om tiden i ungnen minskas något så blir kakan mjukare

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben