Smula ner jästen i en assistent. Strö på salt och socker och sist den varma mjölken. Rör i ägget.
Sen i med det smälta avsvalnade smöret.
Rör i mjölet tills det blir en passlig deg lite lösare än en vanlig bulladeg.
Kör i assistenten länge så att den blir lite segare än en vanlig bulldeg. Låt jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i 30 bitar. Platta ut dem med handen och låt vila en stund så spänningen släpper.
Sedan kavlar du ut en åt gången lite avlång.
Klicka 1 msk äppelmos på varje ända. Vik ihop den och platta till runt kanterna och vrid till i hörnen som en gris. Låt jäsa i ca ½ timme .
Värm oljan tills den blir het kan prova med lite deg om den är het.
Sätt i grisarna en eller flera i gången så många som ryms i kastrullen. Vänd dem när de är passligt bruna .
Ta upp dem med en hålslev och sätt dem på ett hushållspapper.att rinna av.
När alla är kokta kan man rulla dem i socker.
Eller om man fryser dem kan man sockra dem efter upptiningen.
ÄNTLIGEN, Vad jag har längtat. Skall göra det i helgen.
Har även hittat recept på "fyllda munkar" som även det är en Närpes delikates.
Maltemodig26 januari 2011
Mamma är från Närpes så nu ska jag överraska henne med att bjuda på det här. Det kommer nog att bli mycket uppskattat. Minns att vi brukade få såna här som barn.
emarieb19 maj 2013
Helt underbara.. fått gott betyg från personer med rötter i Närpes.
Inge-lise Sørensen18 november 2023
mange tak, kan de fryser før de bliver kogt i olien
Dennis10 januari 2024
Jag har alltid haft problem med att sylten kommer ut ur grisen vid friteringen. Är det nån som provat injektera sylten (eller äppelmoset, vaniljsåsen eller annat) efter grisen är friterad?
ÄNTLIGEN, Vad jag har längtat. Skall göra det i helgen. Har även hittat recept på "fyllda munkar" som även det är en Närpes delikates.
Mamma är från Närpes så nu ska jag överraska henne med att bjuda på det här. Det kommer nog att bli mycket uppskattat. Minns att vi brukade få såna här som barn.
Helt underbara.. fått gott betyg från personer med rötter i Närpes.
mange tak, kan de fryser før de bliver kogt i olien
Jag har alltid haft problem med att sylten kommer ut ur grisen vid friteringen. Är det nån som provat injektera sylten (eller äppelmoset, vaniljsåsen eller annat) efter grisen är friterad?