Franskbullar, källarfranska, minibaguetter

Serverar: 20-25 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Enkla, fluffiga bullar som ser rustika ut. Perfekt till frukost, minibaguette eller som tillbehör till maten.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 30 g jäst
  • ½ msk smör eller margarin
  • ½ msk salt
  • 4 dl rågsikt
  • Drygt 1 liter vetemjöl inkl. till utbaket
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet fingervarmt ca. 37 grader. Rör ut jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matfett, saltet och rågsikten. Arbeta in vetemjöl till en lagom fast deg. Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.
    2. Ta upp den på bakbordet och arbeta den tills den lätt släpper bordet. Dela degen i fem delar och rulla ut varje del till en längd, ca 7x20 cm. (eller så gör man en stor och bara delar på i lagom stora bitar) Dela varje längd i fem delar. (För att få snygga kanter tar jag bort den första o sista kantbiten och lägger den till nästa deg.) Vänd dem i mjöl och lägg dom på bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
    3. Grädda dom i mitten på ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
    4. Det går utmärkt att frysa bullarna och låta dem tina i förpackningarna.
    5. Värm i mikrovågsugn i 15-20 sekunder eller lägg in i ugnen på 225 grader några minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (16)

    Matlotta 10 juni 2008

    mycket goda och enkla att baka smakade mums med vitlökssmör på

    annlob 3 juli 2008

    Perfekt bröd till buffébordet som går lätt att baka. Nybakat räcker det med bara lite smör på annars är en god ost att föredra. Hoppade över att vända dem i mjöl innan de lades på plåten, penslade dem med lite uppvispad äggvita istället och lade på lite solroskärnor på några brödbullar samt gjorde en pain riche med lite vallmofrö på. Allt fick plats på en plåt

    rosengren08 16 juli 2008

    DOm blev jätte jätte goda. tavk för receptet :D

    sassas 24 juli 2008

    Blev super goda.Tusen tack för receptet.

    AstridW 15 augusti 2008

    Enkla att baka! Gjorde dock lite större bitar än vad som angavs då jag tyckte att de blev lite små. Fick nog ut ca 18/20 st på en sats! Jättegoda och enkla!

    emaxen 16 oktober 2008

    Dessa bröd var väldigt lättbakade och goda. Har bakat dem flera gånger nu. Idag kokar jag kött och grönsakssoppa så då passar jag på att baka dessa gosa bröd samtidigt, delade degani tre delar, en med valnötter, en med russin och en med lite heta kryddor som jag har i soppan, det blev supergott. Tack för receptet,kram Marie

    irko 26 november 2008

    Tack så mycket Cina78! Nu har jag ett favoritrecept på bröd till! De blev verkligen jättegoda, lite frasiga och lite sega mmmmmmmmmgott gott!///norrbacka/inger

    Wiola 17 januari 2009

    Dessa Franskbullar får en stor femma jätte goda. Wiola

    ros 9 maj 2009

    Väldigt goda och lättgjorda en klar femma!

    Tiol 19 maj 2009

    Superdupergoda, lätta att göra, och väldigt goda. En klar 5:a mvh Tiol

    JennyV 14 juli 2009

    Bakade dessa bullar som jag serverade till "Jocke-soppa" ( från matklubben) Lätta att baka och smakar gott!

    ehrnberg 2 augusti 2009

    Mycket goda och lätta att göra. Tack!

    sandra87 27 april 2010

    väldigt goda :)

    ylwa 17 mars 2011

    Jätte goda och lättbakade. En solklar 5:a

    hull 20 april 2011

    kanon 5a använde vetemjölspecial

    henrikhenkeman 3 juli 2011

    Suveräna bullar! Känns som dem farsan bakade när jag var liten! Senast blev hälften av vätskan mjölk och det blev lite bättre tycker jag...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben