Gör dina egna vårrullar med filodeg som du hittar i frysdisken. I Kina åt man ursprungligen vårrullar när man skulle fira det nya månåret som förebådar vårens ankomst.
Vårrullar äts i hela Sydostasien och det finns många olika sätt att göra dem på. Här är ett lite försvenskat recept. Vårrullarna kan med fördel serveras som förrätt.
Ingredienser
500 g mager fläskfärs
3 salladslökar
2 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
200 g skogschampinjonjoner
1 bunt färsk koriander eller persilja
1 burk böngroddar á 410g
2 tsk fisksås (kan uteslutas)
2 msk kinesisk soja
2 tsk riven ingefära
1 krm peppar
30 ark filodeg ca 21,5x 21,5 cm
Pensling
uppvispat ägg
Fritering
Matolja
Instruktioner
- Lägg fram filodegen och låt den tina i sin förpackning.
- Ansa och hacka salladslök, svamp, vitlök och selleristjälkar fint.
Fräs det ca 5 minuter i lite matfett.
Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig med hjälp av en gaffel.
Tillsätt hackad koriander och avrunna böngroddar. Smaka av med fisksås, kinesisk soja, riven ingefära och peppar.
- Tag ut filodegarken från förpackningen och lägg en fuktig handduk över de tinade filoarken så att de inte torkar.
- Lägg 1 filodegark på arbetsbänken och lägg drygt 1 msk färsröra diagonalt i nederkanten.
- Rulla in färsröran 1 varv och vik in kanterna. Rulla vidare till ett paket, men pensla sista biten med uppvispat ägg som limmar ihop paketen.
Hetta upp oljan till 180° och fritera några rullar åt gången ca 5-6 minuter eller tills de är vackert gyllene runtom.
- Låt rullarna rinna av på hushållspapper.
- Bjud gärna chilisås och en god sallad till.
- Tips!
Vill du frysa vårrullarna blir de bäst om du fryser dem ofriterade.
Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (0)