Frasses Frasiga Frallor

Serverar: 48 portioner

Tid: 2 timmar

Gammalt familjerecept! Frasse syftar till namnet Franzén som tillhör min mammas sida. Härliga frukostfrallor. Går utmärkt att frysa.

Ingredienser

  • 1,8 liter ljummet vatten, 37 grader
  • 100 g jäst
  • 7 tsk salt
  • 1½ dl solrosolja (majs el. rapsolja går lika bra)
  • 2 msk honung
  • 3 dl fibrex (från t ex Dan Sukker)
  • 3 dl linfrön (krossat, bör vara färskt då det lätt härsknar)
  • Ca 2 kg vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Blanda jäst, honung och lite av vattnet i en bunke. Blanda i resten av vattnet och salt och olja. Rör ned fibrex och linfrö.
    2. Blanda sedan ned nästan allt vetemjöl och arbeta tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 45 min under bakduk.
    3. Baka ut små bullar med hjälp av det resterande mjölet och lägg dem på bakplåtspapper eller smord plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Klipp ett jack eller ett kryss i varje bulle med sax. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller solrosfrön.
    5. Grädda i ca 20 min eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler, ej övertäckta. Frys gärna ned direkt när de svalnat.
    6. Kom ihåg att de blir bäst om man värmer dem i ugn innan de ätes! Riktigt frasiga!

    Liknande recept

    4
    1 h 45 min
    28
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben