Fredagspaj á la Monika

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Underbart god paj som tillhör mina favoriter... Passar utmärkt som festmat en fredag eller lördagskväll eller att bjuda på när man har kalas. Blir ni många så dubbla receptet.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 275 g margarin
  • 5½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 3/4 dl kallt vatten
  • Fyllning
  • 400 g mager fläskfärs eller blandfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk skivade champinjoner (270 g)
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 dl chillisås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ½-1 tsk basilikum
  • 1 krm chillipeppar
  • 2 msk smör till stekningen
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölet i en stor bunke, lägg i margarinet som är skuret i små bitar och finfördela det till en gryning massa med fingertopparna. Lägg ägget i mitten av degen och arbeta in det i degen. Blanda i vattnet lite i sänder och fortsätt arbeta ihop degen till en degklump. Lägg degen att vila kallt i 30 minuter.
    2. Gör under tiden köttröran: Skala och fiinhacka löken. Häll bort vätskan från svampen och fräs det tillsammans med löken i lite margarin tills det blir mjukt och glansigt. Öka värmen o tillsätt färsen och stek under omrörning så all färsen blir jämt smulig. Tillsätt grädde, chillisås, salt och svartpeppar och låt alltsammans puttra i 5-6 minuter. Skölj kärna ur och tärna paprikorna under tiden och låt paprikan puttra med ytterligare 5 minuter. Smaka av med alla kryddorna.
    3. Ta fram degen och kavla ut den tunt. Klä en smord pajform med den utkavlade degen. Nagga med hjälp av en gaffel i pajskalet. Fyll pajskalet med köttfärsröran (OBS! pajen behöver inte förgräddas) och häll i köttfärsröran. Vispa snabbt ihop ägg och mjölk och häll äggstanningen över hela rätten och strö till sist på osten.
    4. Får du deg över så kan du sporra ut några remsor och lägg i ett diagonalt rutmönster.
    5. Grädda pajen i 225 graders ugn i 30-40 minuter eller till äggstanningen stelnat. Prova i mitten med en gaffel om äggstanningen stelnat Skydda med folie om den tenderar att bli för brun.
    6. Servera en god grönsallad till denna rätt. MUMS!!! Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben