Frisk lingontårta

Serverar: 1 portioner

Lätt och inte allt för fet är den här friska tårtan med yoghurt. Det är inte nödvändigt att skålla mandeln. Välj gärna rårörd sylt, den har en friskare smak. Tårtan är perfekt att förbereda i god tid innan kalaset.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl socker
  • 2 stora äggvitor
  • Lingonmousse
  • 4 gelatinblad
  • 2 stora äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 dl lingonsylt, gärna rårörd
  • 2 dl mild naturell yoghurt, 3%
  • 1 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 1 dl lingonsylt, gärna rårörd
  • Några lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form 24 cm i diameter med löstagbar kant.
    2. Skålla och skala mandeln. Finhacka den med sockret i en matberedare. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner mandeln. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna.
    3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och socker. Finfördela sylten i matberedaren eller med mixerstav. Tillsätt den och yoghurten i äggvispet.
    4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn. Tillsätt lite av lingonsmeten i gelatinet och sedan resten.
    5. Vispa grädden och vänd sedan ner lingonsmeten. Häll blandningen över bottnen och låt stelna minst 4 timmar eller över natten i kylskåp.
    6. Mixa lingonsylten i matberedare eller med mixerstav. Bred ut den över den stelnade moussen. Garnera med några lingon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben