Friterad glass med hallonsås

Serverar: 4 portioner

Ljuvlig efterrätt med hög wow-faktor! Här gäller det att börja i tid. Glassbollarna måste bli genomfrysta och det knapriga skalet stabilt för att friteringen ska lyckas.

Ingredienser

  • ½ liter vaniljglass, eventuellt laktosfri
  • 60 g glutenfria ingefärskakor, t ex engelska pepparkakor
  • 30 g skalade pistaschmandlar
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • Olja till fritering
  • Hallonsås
  • 250 g hallon
  • 1 msk socker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Forma snabbt glassen till 4 stora kulor. Lägg dem direkt på en bricka och frys in dem i 2 timmar.
    2. Hallonsåsen: Koka upp hallon, socker och vatten. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Mixa slätt med en stavmixer och häll sedan såsen genom en sil. Låt svalna.
    3. Mixa kakor och mandlar fint i en matberedare. Rulla glasskulorna i smulorna och frys in på nytt i 30 minuter.
    4. Vispa hop ägg och socker i en skål. Doppa glassbollarna i äggsmeten och rulla dem ytterligare en gång i smulorna. Frys 1 timme till.
    5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 190 grader. Fritera glassbollarna en i taget (annars sjunker oljans temperatur för mycket) i 30 sekunder.
    6. Servera glassbollarna direkt med hallonsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben