Friterade kanelpuffar med karamellsås

En lite annorlunda dessert som ursprungligen kommer från Mexiko.

Ingredienser

  • 2½ dl vatten
  • 70 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg, lätt vispade
  • Olja till fritering
  • Karamellsås
  • 1 1 /4 dl farinsocker
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 1 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Ger 36 puffar
    2. Rör ihop vatten och smör i en medelstor kastrull. Hetta upp under omrörning på svag värme tills smöret smält, det får inte börja koka. Ta kastrullen från värmen, tillsätt allt mjöl på en gång och rör ihop det hela med en träsked till en slät massa.
    3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, hetta upp tills blandningen börjar tjockna och lossnar från kastrullens kanter. Ta kastrullen från värmen , låt den svalna en aning.
    4. Flytta över blandningen till en liten skål. Tillsätt de vispade äggen i flera omgångar. Vispa ordentligt efter varje omgång tills smeten är blank. Hetta upp olja i en kastrull eller fritös. Fritera små puffar , ca en rågad tsk smet för varje puff. Fritera dem i medelvarm olja ca 5 minuter tills de är frasiga och fått fin färg. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera puffarna varma med karamellsåsen.
    5. Karamellsås: Rör ihop farinsocker, vatten, apelsinsaft, apelsinskal och kanel i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning tills sockret smält och ge det hela därefter ett uppkok. Sänk värmen och låt såsen sjuda tills ungefär en fjärdedel av vätskan kokat in. Servera genast med puffarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben