Friterade risbollar

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Från en spännande kokbok med risrätter. Receptet ger 50-60 st bollar.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2½ dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl okokt jasminris
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl russin eller
  • 100 g kärnfria tärnade katrinplommon
  • ¼ tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 msk vanillinsocker
  • Olja eller cocosfett
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Koka upp den större mängden vatten och tillsätt riset. Sänk värmen och låt småputtra under lock, i ca 20 min. Ställ riset åt sidan.
    2. Smält smöret/margarinet i en kastrull, häll i den mindre mängden vatten, socker, salt och vanillinsocker. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölet under kraftig vispning, tills blandningen släpper kastrullen.
    3. Häll över blandningen i en skål. Tillsätt äggen (ett i taget under kraftig vispning). Använd gärna elvisp. Blanda ner ris, russin/katrinplommon (kan väljas bort helt), ingefära och kardemumma.
    4. Värm oljan/cocosfettet till 180 grader (eller tills en vit brödbit blir gyllenbrun på 1 min). Tag med två teskedar en valnötsstor klick och forma till bollar. Släpp ner i den varma frityren. Fritera gyllenbruna. Var noga med att inte fritera för många bollar åt gången.
    5. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla sedan bollarna i florsocker och servera med en god sylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben