Den här tårtan kräver lite pyssel, men lönen för mödan är stor. Tårtan blir dekorativt randig med mörka bottnar mellan två olika fyllningar. Vacker, god och oförglömlig!
Ingredienser
Bottnar
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
5 gelatinblad
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
Rivet skal av 1 citron
½ dl kakao
Garnering
50 g mörk blockchoklad
25 g apelsinskivor av marmelad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Tillsätt det i äggvispet. Rör smeten slät. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna. Dela den i två bottnar.
- Gör fyllningen. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten cirka 10 minuter. Separera äggen. Spara äggvitorna till senare. Vispa äggulorna och sockret till ett pösigt skum.
- Smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikron. Låt gelatinet svalna något. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden. Rör ner gelatinet i ägguleskummet. Vänd ner grädden och sedan äggvitorna.
- Fördela fyllningen i två bunkar. Smaksätt den ena fyllningen med citronskal och den andra med siktad kakao. Lägg den ena bottnen i formen. Täck med chokladfyllningen. Lägg på den andra bottnen och bred över citronfyllningen. Täck formen med folie. Låt den stå i kylen cirka 2 timmar.
- Gör garneringen. Smält chokladen i en plastpåse i vattenbad eller i mikron. Klipp ett litet hål i påsen. Spritsa ut små figurer på smörgåspapper. Låt dem stelna. Lossa tårtan från formen. Garnera med chokladfigurer och apelsinskivor. Servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)