En riktig blå kalastårta som kan förberedas i god tid och frysas in.
Ingredienser
200 g digestivekex
1 ägg
Fyllning
200 g blåbär, färska eller frysta och tinade
300 g philadelphiaost
4 äggulor
1½ dl socker
4 dl vispgrädde
Dekoration
Blåbär
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä botten av en form med löstagbarkant, ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
Krossa digestivekexen i en matberedare eller med en mortel. Arbeta in ägget och tryck ut smulorna i botten av formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna oh klä sean insidan av formens kant med en remsa av bakplåtspapper.
Mixa blåbären fint med stavmixer eller i en matberedare. Vispa ner dem i philadelphiaosten, lite i taget.
Vispa gulorna vitt och pösigt med elvisp tillsammans med socker. Vänd ner vispet i philadelphiablandningen. Vispa grädden fluffig, men inte för hård och vänd ner den i smeten.
Häll smeten i formen och frys in i minst 4 timmar.
Lossa glasstårtan från formen och låt tina i minst 30 minuter. Dekorera med blåbär.