Frukostbröd

Serverar: 24 portioner

Tid: 2 timmar

Saftiga frukostfrallor eller om man så vill limpor. Nyttigt och gott.

Ingredienser

  • 4,5 dl varmt vatten (minst 60 grader)
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl fullkornsvetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 äpplen
  • 1 stor eller 2 små morot
  • 2 msk pumpafrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 8 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lägg grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl och havregryn i en bakbunke. Slå över det varma vattnet och blanda väl. Låt stå övertäckt medan du förbereder resten.
    2. Skala och riv under tiden äpplen och moroten. Hacka pumpa och solrosfröna. Smula jästen i en liten skål och rör ut de med de ljumna vattnet. Blanda i salt och sirap och rör tills allt löst sig.
    3. Blandan äpple, morot, frön och jästblandeningen med mjölet som fått svälla. Tillsätt vetemjölet sist och knåda ihop degen ordentligt. (Degen ska vara kladdig.)
    4. Jäs övertäckt i 30 minuter. Slå upp på bakbordet och gör 24 små frukostbröd eller 2 limpor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Sätt undertiden på ugnen på 225 grader för små frukostbröd eller 175 grader för limpor.
    5. Grädda småbröd ca 10-12 minuter och limpor ca 30 minuter. Ta ut brödet och lägg på galler. Pensla med varmt vatten och låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Amiie88 31 mars 2009

    Det blev gott, tog i mera morot istället för äpplen, men det blev gott det med. Tack för receptet :).

    matsab0618 19 oktober 2010

    Grymt goda bröd! :) Äpplena och morötterna gör verkligen brödet saftigt och gott. Funkar utmärkt att frysa in direkt efter att de svalnat och få färska bröd när som man vill :)

    Relaterade Artiklar

    Scones
    Scones är ofta ett av de bakverk våra barn får prova på att baka allra...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben