Mums med hemgjorda frallor! Populärt bland barnen!
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g margarin
2 msk ljus sirap
1½ tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Vallmofrön
Pumpakärnor
Sesamfrön
Solrosfrön
Instruktioner
Smula isär jästen (50 gram) i en degbunke, tillsätt därefter mjölken (5 dl). Blanda så att jästen löser sig.
Tillsätt salt (1½ tsk) och sirap (2 msk) och ungefär 2/3 delar av allt mjöl. Blanda ordentligt, helst i hushållsassistenten ca 20 minuter. För hand får du räkna med ca 30 minuters knådning. Detta är viktigt för bildandet av glutentrådar i brödet, som är viktig i jäsprocessen.
Jäs i 30 minuter under bakduk.
Knåda ut till ca 25 småfrallor.
Jäs under duk ytterligare 30 minuter.
Pensla och smaksätt med vafria frön eller kärnor.
Baka av i ugnen på 225 grader i ca 12-14 minuter.
Färdiga frallor, bara att ställa fram korgen på frukostbordet. Blir det några över, så går det alldeles utmärkt att frysa dem.
Ska mjölken vara kall?
Ja, då kalljäser degen och bröden smakar bättre med långsam jäsning. Jag kalljäser alla mina degar. Lycka till!
Vad och när ska smöret i?