Frusen rabarberkräm på mandelkaka

Serverar: 12 portioner

Tårtan kan med fördel lagas och stå helt klar i frysen i flera dagar före festen. Fläderblomssaft ger vårsmak åt mandelkakan och rabarber med mynta åt krämen.

Ingredienser

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • ½ dl konc fläderblomssaft eller - dricka
  • Rabarberkräm
  • 400 g rabarber
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl gräddfil
  • Garnering
  • ½ kruka färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa och ägg poröst. Rör ner saften. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
    3. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min tills smeten stelnat och fått lite färg. Låt kakan svalna och ta den ur formen. Diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
    4. Krämen: Skala ev rabarberna. Dela och skär dem i skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Häll rabarbern i en skål och låt den kallna.
    5. Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min.
    6. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
    7. Vispa grädden och blanda med gräddfil.
    8. Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det smälta på svag värme i en kastrull. Häll bort lite vätska från rabarbern. Rör ner det smälta gelatinet. Blanda sedan ner samtliga ingredienser till krämen.
    9. Fördela krämen över mandelkakan. Täck med folie och låt den stå i frysen minst 6 timmar. Ta av foliet och låt stå framme i rumstemperatur ca 1 tim före servering. Garnera med myntakvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben