Fylld kalvstek

Serverar: 4 portioner

En spännande rätt där fylld kalvstek får småkoka långsamt i färskpressad apelsinsaft tills den är mör och saftig. Perfekt för festen.

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 schalottenlökar
  • ½ knippe persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk mald ingefära
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl färskpressad apelsinsaft
  • 5 dl köttbuljong
  • ½ tsk strösocker
  • 3 msk cointreau
  • Instruktioner

    1. Torka av köttet väl med hushållspapper. Gör ett djupt horisontellt snitt mitt i steken med hjälp av en smal vass kniv. Salta och peppra steken utanpå och inuti. Skala och halvera schalottenlökarna.
    2. Skölj koriandern och persiljan och ta av bladen från kvistarna. Hacka bladen fint. Pressa vitlöksklyftorna. Blanda vitlök och örter. Tillsätt ingefära, ägg och ströbröd.
    3. Fyll steken med örtblandningen och bind ihop med kökssnöre. Smält smöret i en gryta, lägg i köttet och bryn det runtom på svag värme. Tillsätt schalottenlöken.
    4. Tillsätt tomatpuré, apelsinsaft och buljong och blanda väl. Lägg på locket och låt småkoka en timma på svag värme. Ta upp köttet ur skyn och låt det svalna.
    5. Mixa skyn och smaksätt med salt, peppar, socker och cointreau. Låt sjuda cirka fem minuter så att såsen reduceras något. Skiva kalvsteken i skivor, ringla över såsen och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben