Fylld mandelkrans

Serverar: 1 portioner

En vetekrans som gömmer en ljuvlig fyllning av mandelmassa, kanel och äpple. Tips! vetekransen är också god att baka ut som små bullar. Rulla då degen till 24 bullar som du fyller med smör, mandelmassa äpple och kanel. Nyp igen bullarna och ställ i bullformar.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 1 äpple
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk kanel
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör så den löser sig. Tillsätt salt, strösocker och arbeta in mjölet, gärna med hjälp av degkrokar. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, strö över lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och äpplet grovt. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x60 cm. Bred på smöret och strö på mandelmassa, äpple och kanel. Rulla ihop som en rulltårta och forma till en krans på en bakpappersklädd plåt. Klipp hack i kransen och vik varannan flik till vänster, varannan till höger. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben