Fyllda halvmånar

Serverar: 20 portioner

Ta fram ditt gamla plättjärn och bjud in dina nära och kära på ett riktigt plättkalas. Tillsammans med parfait eller glass blir dessa lyxiga plättar perfekta som dessert.

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g mandelmassa
  • 1 msk konjak eller apelsinsaft
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk kallt kaffe
  • 20 valnötskärnor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Blanda ner socker, ägg och mjöl i matfettet. Rör till en slät smet.
    2. Smörj lätt en plättlägg (som tål ugnsvärme) med matfettet. Lägg cirka 1 msk smet i varje lagg. Grädda plättarna mitt i ugnen cirka 8 minuter.
    3. Ta upp plättarna med en liten stekspade. Lägg dem på galler. Grädda resten av smeten. Låt plättarna kallna.
    4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan. Rör den smidig med konjak eller apelsinsaft.
    5. Bred fyllningen på hälften av plättarna. Lägg resterande plättar ovanpå och tryck till lite lätt. Skär med en vass kniv plättbakelserna mitt itu till halvmånar.
    6. Gör glasyren. Rör samman florsocker och kaffe. Bred lite glasyr på varje halvmåne. Garnera dem med valnötskärnorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben