Fyllda saffransbullar

Serverar: 40 portioner

Läckra saffransbullar fyllda med juliga smaker som apelsin och hasselnötter.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 250 g kesella, 1%
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • Ca 17 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl hasselnötter
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl syltade hackade apelsinskal eller suckat
  • 5 msk socker
  • Pensla med
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Hackade hasselnötter
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    2. Fyllning: Hacka nötterna. Blanda nötter, rumsvarmt smör, apelsinskal och socker.
    3. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en avlång platta som är ca 50x25 cm. Bred fyllning över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt kallna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben