Gahkko - tunna mjukbröd i stekpannan

Smaskiga lite söta lappbröd! Ät med xtrasaltat bregott och/eller ost, skinka, rökt renstek eller varför inte ett havssaltat smör... Stoppa i ryggsäcken när du drar på utflykt. Finfina att frysa ner och tina upp styckevis efter behov.

Ingredienser

  • ½ l mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt, knappt
  • 75 g smält smör
  • ca 1 kg mjöl
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i ljummen mjölk.
    2. Tillsätt socker, salt, smält margarin och nästan allt mjöl.
    3. Blanda och knåda med tillsats av lite mjöl i taget tills degen släpper och inte kladdar.
    4. Baka ut tunna brödkakor som passar din crepespanna/stekpanna.
    5. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
    6. Sätt stora plattan på 2an eller 3an och värm upp pannan.
    7. Kruskavla gärna bröden innan du steker dem - de ska vara ljusa men genomstekta. Tar bara ett par minuter.
    8. Låt svalna under duk, skär i kvartar och ät färska eller frys ner. Blir torra om de ska ligga framme i påse.De smakar nybakta om du tar upp och värmer i micron...Suveränt utflyktsbröd.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    15-16
    2
    1 h 30 min
    25
    2

    Kommentarer (1)

    matnjutaren 13 maj 2008

    Bra å smidigt recept! Tack för det! :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben