Mormor bakade denna äppelkaka i vedeldad ugn och receptet lever än! Ägg fanns inte alla årstider på gården de brukade.
Ingredienser
3 dl vetemjöl (eko)
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2½ tsk bakpulver
50 gram margarin eller smör (eko)
1½ dl mjölk (eko)
5 klyftade äpplen
Ströbröd till formen
Socker
Kanel
Instruktioner
Rör ihop de torra ingredienserna.
Smält smöret. Slå i mjölken.
Rör ihop allt till en jämn smet. Slå i en smord och bröad form.
Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra över socker och kanel.
Grädda i 40 - 50 minuter i 175 grader.
Blev överraskande god, trots att den saknar ägg. Jag gjorde kakan i en brödform och fick därför inte ner mer än tre små äpplen. Ringlade lite flytande smör över hela kalaset innan jag satte kakan i ugnen. Skivade den som en sockerkaka, mycket mumsigt!
Linn19 maj 2019
Hej jag undrar om det går att ha en rund form med löstagbar kant på en diameter på 24 cm?
Blev överraskande god, trots att den saknar ägg. Jag gjorde kakan i en brödform och fick därför inte ner mer än tre små äpplen. Ringlade lite flytande smör över hela kalaset innan jag satte kakan i ugnen. Skivade den som en sockerkaka, mycket mumsigt!
Hej jag undrar om det går att ha en rund form med löstagbar kant på en diameter på 24 cm?