Gammaldags äppelkaka utan ägg (som mormor)

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

Mormor bakade denna äppelkaka i vedeldad ugn och receptet lever än! Ägg fanns inte alla årstider på gården de brukade.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl (eko)
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2½ tsk bakpulver
  • 50 gram margarin eller smör (eko)
  • 1½ dl mjölk (eko)
  • 5 klyftade äpplen
  • Ströbröd till formen
  • Socker
  • Kanel
  • Instruktioner

    1. Rör ihop de torra ingredienserna. Smält smöret. Slå i mjölken. Rör ihop allt till en jämn smet. Slå i en smord och bröad form. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra över socker och kanel. Grädda i 40 - 50 minuter i 175 grader.
    2. Servera med glass eller vaniljvisp!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Anna-Malin 21 september 2016

    Blev överraskande god, trots att den saknar ägg. Jag gjorde kakan i en brödform och fick därför inte ner mer än tre små äpplen. Ringlade lite flytande smör över hela kalaset innan jag satte kakan i ugnen. Skivade den som en sockerkaka, mycket mumsigt!

    Linn 19 maj 2019

    Hej jag undrar om det går att ha en rund form med löstagbar kant på en diameter på 24 cm?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben