Gammaldags oxrullader

Serverar: 4 portioner

En av husmanskostens mest älskade rätter är oxrullader. Enligt traditionen ska de fyllas med senap, saltgurka och lök och serveras med en riktig gräddsås och lingonsylt.

Ingredienser

  • 600 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 saltgurkor
  • Salt
  • Peppar
  • 2 - 3 msk ljus dijonsenap
  • 4 - 5 dl köttbuljong
  • 1 msk soya
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Bred ut köttskivorna på arbetsbänken. Skala och hacka löken och fräs den i lite av matfettet. Dela gurkan i lika många strimlor som det finns köttskivor. Salta och peppra skivorna och bred på senap.
    2. Lägg en sträng av lök och gurka på ena kortsidan av köttet och rulla ihop. Fäst med en tandpetare.
    3. Hetta upp matfett i en gryta eller stekpanna med lock, lägg ner rulladerna och bryn dem väl runt om. Späd med buljong och soya och låt rulladerna sjuda under lock på svag värme 35-40 minuter tills köttet känns mört.
    4. Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna. Rör ut mjölet med grädden och vispa ner redningen i stekskyn. Koka upp såsen, smaka av och lägg tillbaka rulladerna. Servera direkt ur grytan.
    5. Potatismos, kokt brysselkål, broccoli eller gröna ärter samt lingonsylt är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben