Gåsbröst med hasselbackspotatis och rödlökssky

Serverar: 4 portioner

Det här är riktigt gott. Jag smakade det för första gången på ett värdshus i NV-Skåne för drygt tio år sedan och bad om receptet. Men det var hemligt sa de, så jag har fått "experimentera" lite och här är resultatet.

Ingredienser

  • Brösten och potatisen
  • 2 bröstfiléer av gås, stora (kan ersättas med anka om man så vill)
  • 3 äpplen
  • 4 potatis, stora (eller 8 medelstora)
  • Ströbröd, siktat
  • 100 g smör
  • Salt
  • Peppar
  • Skysåsen
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk ljunghonung
  • 2 - 2½ msk fond (kalv eller höns)
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Rödlöksskyn (den börjar vi med): Skala och skiva rödlök och vitlök tunt.
    2. Hetta upp matfett i en sauteuse (kastrull med sluttande sidor). Fräs löken i cirka en minut. Tillsätt vin, honung och kalvfond. Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 1 timme.
    3. Fågeln och hasselbackspotatisen: Ugnen på 175°C.
    4. Skala potatis. Skär tunna snitt i potatisen utan att skära igenom helt. Lägg på galler med ugnsplåt under. Lägg en klick smör på varje potatis och toppa med ströbröd. Salta lätt. Sätt i ugn i ca 45 minuter.
    5. Salta och peppra gåsbrösten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek c:a 3 minuter på var sida.
    6. Stick in en stektermometer. Lägg över på ugnsgallret. Brösten är klara efter cirka 30 minuter vid innertemperatur 63°C.
    7. Kärna ur och skiva äpplena. Smält smör i en kastrull. Lägg ner äpplena. Vänd om försiktigt. Salta lätt.
    8. Servera med ett gott vin och en läcker sallad.
    9. Tips: Använd en träslev när du skårar hasselbackpotatisen, så skär du garanterat inte igenom.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben