Gazpacho- fyllig och extra krämig
Min gazpacho, med soltorkade tomater, serverad med oliver och yoghurt. Som huvudrätt passar de till 2-3 personer. Som förrätt ca 6. Mättar väldigt bra för att den är så pass tjock.
Ingredienser
100 g soltorkade tomater
1-2 tomater (eller samma mängd körsbärstomater)
1 röd chili
ev. 1 gul lök
½ röd paprika
400 g krossade tomater
1 dl olivolja
2 dl vatten
1 msk grovsalt (använder du vanligt salt, minska mängden markant)
1 tsk svartpeppar
3 msk mango chutney
1 msk torkad oregano
Till servering
2 skivor fiber formbröd
1 vitlöksklyfta
4 msk smör
½ dl youghurt
1 vitlöksklyfta
Gröna oliver
Instruktioner
- Hacka alla tomater i mindre bitar. Ta bort kärnhus på chili och hacka i små bitar. Hacka lök och paprika i små bitar. Mixa allt, gärna tillsätt lite i taget för smidigare mixning. Tillsätt sedan krossade tomater och olivolja. Mixa någon minut, tillsätt sedan vatten, kryddor och mango chutney. Mixa tills soppan är helt slät och ställ sedan i kylskåp i 1 timme. Ställ gärna in skålarna du ska servera i också.
- Sätt ugnen på 125 grader.
Skär formbrödet i små bitar. Smält smöret (vare sig det är fast eller flytande) och pressa ner vitlöken i smöret. Blanda bröd och smörblandning i en burk med lock, lägg på locket och skaka om väl till alla brödtärningar är täckta (fördelarna med att göra såhär är att de största vitlöks bitarna fastnar i burken och slipper följa med = inga bittra rostade bitar). Sprid ut dom på en plåt med papper och rosta i ugn till de fått lagom färg. Rör gärna om några gånger under tiden.(vill du att de ska gå snabbare, efter 20 minuter, sätt ugnen på 225 grader, och efter ca 5 minuter är dem klara).
- Blanda yoghurt och pressad vitlök i en skål och låt stå i kylskåpet i väntan på servering. Skiva oliver och ställ fram på bordet. Häll upp gazpacho i kylda skålar och servera. Låt var och en lägga på vad de vill ha, ljumna krutonger, yoghurt och oliver.
Liknande recept
Kommentarer (0)