Gerdas strösselkaka

Serverar: 25-30 portioner

Min granne Gerda är en fena på att baka och laga mat, och det finns få bakverk som är så goda som hennes tyska strösselkaka. Jag minns bestämt att Gerda brukar breda kakan med jordgubbssylt istället för ägg innan hon strör över strösslet, men hon hävdar lika bestämt att hon aldrig gjort så. Prova gärna syltvarianten ändå.

Ingredienser

  • Botten
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl ljum mjölk
  • Drygt 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Strössel
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg till pensling
  • Instruktioner

    1. Börja med botten. Lös upp jästen i mjölken i en degbunke. Blanda mjöl, salt och strösocker och rör ner i degspadet. Tillsätt även ägget och det mjuka smöret i mindre klickar. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna i hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt på en varm plats i minst 40 minuter.
    2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock, och lägg den på en plåt eller i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ytterliggare ca 30 minuter.
    3. Förbered under tiden strösslet. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smöret i mindre klickar. Arbeta in smöret med fingertopparna och nyp ihop till en smulig deg. När degen jäst klart penslar du kakan med uppvispat ägg och strör över strösslet.
    4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna lite och servera i generösa bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben