Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra när man längtar efter något annorlunda hembakat. Den här satsen ger 2 kakor, bakade i 2-litersformar.
Ingredienser
40 g jäst
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 - 1 tsk salt
2 msk socker
3 - 4 msk apelsinmarmelad
9 - 10 dl vetemjöl
Strösselblandning
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 - 3 msk rivet apelsinskal
100 g smör eller margarin
Instruktioner
- Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm alltsammans till fingervärme, 37°. Lös upp jästen i litet av mjölken. Häll på resten och tillsätt salt, socker och marmelad. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig och låt den jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
- Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa. Strö blandningen över kakorna. Grädda i 200 - 225° 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade.
- Stjälp upp kakorna och täck med bakduk. Låt dem svalna.
Liknande recept
Kommentarer (0)