Strösselkaka med apelsin

Serverar: 2 portioner

Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra när man längtar efter något annorlunda hembakat. Den här satsen ger 2 kakor, bakade i 2-litersformar.

Ingredienser

  • 40 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 - 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 - 4 msk apelsinmarmelad
  • 9 - 10 dl vetemjöl
  • Strösselblandning
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 - 3 msk rivet apelsinskal
  • 100 g smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm alltsammans till fingervärme, 37°. Lös upp jästen i litet av mjölken. Häll på resten och tillsätt salt, socker och marmelad. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig och låt den jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter.
    2. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
    3. Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa. Strö blandningen över kakorna. Grädda i 200 - 225° 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade.
    4. Stjälp upp kakorna och täck med bakduk. Låt dem svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben