Barnsligt gott med draghjälp av klassisk godissmak.
Ingredienser
4 liter vaniljglass
2 påsar Ahlgrens bilar, á 125 g
1 dl vatten
Röd och grön hushållsfärg
Marängtaket
3 äggvitor
1 msk pressad citron
1 dl socker
Instruktioner
Ställ vaniljglassen i rumstemperatur ca 15 minuter så att den blir mjuk. Fördela vaniljglassen i 3 olika skålar.
Blanda drygt 1 ½ påse bilar med vattnet i en kastrull, låt bilarna sjuda tills de har smält ihop till en tjock massa.
Vispa godissmeten slät, låt svalna något.
Smaksätt glassen med 1/3 vardera av godissmeten. Färga en del rosa och en del grön med hushållsfärg. Låt den tredje glassbunken vara vit.
Lägg de olikfärgade glassmetarna ovanpå varandra i kakformen och avsluta med att strö resterande bilar på toppen.
Frys formen i 1-2 timmar.
Vispa äggvita, citronsaft och 1/3 socker försiktigt. Öka därefter hastigheten och vispa tills marängsmeten blir fast i konsistensen. Vänd försiktigt ner resten av sockret.
Sätt ugnen på 125 grader. Fyll marängsmeten i en spritspåse. Spritsa långa raka maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt marängerna torka ca 1 timme tills de lossnar lätt från papperet.
Lossa tårtan från formen och ställ på ett fat. Bryt marängtaket i olika längder och ställ runt glasstårtan precis före servering.