Glödbakad potatis med rökig gräddfil och brynt smör
Serverar: 4 portioner
Ett väldigt gott och läckert tillbehör som passar till det mesta.
Ingredienser
8 stora färskpotatisar
1 msk havssalt
100 g smör
2 dl gräddfil
1 msk rökt olivolja
2 dl krossade potatischips
2-3 msk finskuren gräslök
Salt
Nymalen svartpeppar
Instruktioner
Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring runt kanterna. Strö havssaltet på dubbla ark aluminiumfolie.
Skrubba potatisen. Lägg den på saltet och vik ihop noga till ett tätt paket. Placera paketet mitt i ringen med kolen runt om. Baka under lock i 40-60 minuter. Testa med en kniv om potatisen är mjuk. Öppna paketet och låt svalna något. (skär eventuellt bort svarta bitar).
Blanda gräddfil och rökt olja. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret doftar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt.
Krossa potatisen och fördela på ett fat eller i en skål. Klicka på gräddfilen. Strö över krossade chips och gräslök. Krydda med lite svartpeppar. Avsluta med att ringla över det brynta smöret.