Serverar: 10-12 portioner
Dessa semlor blir riktigt pösiga och fina. de semlor som inte går åt på bakdagen kan fyllas med mandelfyllningen, förpackas väl och frysas.
Ingredienser
25 g jäst
75 g smör
2 ½ dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl strösocker
½ tsk hjorthornssalt, knappt
1 krm salt
1 ägg
8-9 dl fin glutenfri mjölblandning
Pensling
Ägg
Fyllning
150 g mandelmassa
Inkrämet från bullarna
2-3 msk mjölk eller grädde
Garnering
2-3 dl vispgrädde
Florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet, tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt socker, hjorthornssalt, salt, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakning. Arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
- Strö resten av mjölet på en arbetsbänk och knåda degen väl, dela degen i 10-12 jämnstora bitar. Forma dem till släta och fina bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla dem med ägg.
- Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Skär av toppen på bullarna och ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas.
Rör mandelmassa, smulat brödinkråm och mjölk eller grädde till en slät smet med hjälp av en gaffel.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag lyckades bara hyfsat med detta receptet. Tror jag ska göra nytt försök med mer av ingredienserna förutom mjölet. De blev lite väl hårda tyckte jag och sprack upp för mig under jäsning.