Glutenfritt sandwichbröd

Serverar: 1 portioner

Det kan kännas långsamt att behöva skålla frön innan bakning, men oj så gott det blir och dessutom väldigt nyttigt! Brödet lämpar sig utmärkt till tunna sandwichar eller varför inte som en god smörgås?

Ingredienser

  • Steg 1
  • 1 dl polenta
  • ½ dl linfrön
  • 1 msk svarta psylliumfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl hackad mandel
  • 5½ dl kokande vatten
  • Steg 2
  • 1 dl sirap
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1½ tsk salt
  • ½ dl potatismjöl
  • ½ dl majsmjöl
  • 2½ dl bovetemjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • Smör, olivolja eller rapsolja till formen
  • Brödform, 1 liter
  • Boveteflingor
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienser i steg 1 i en stor bunke. Häll det kokande vattnet över och blanda runt ordentligt. Låt detta vila minst 3 timmar eller över natten.
    2. Blanda ingredienserna i steg 2 separat och blanda med fröblandningen. Plasta och låt jäsa i 2½ timmar. Smörj en brödform noga med fett och häll i degen. Olja händerna lätt och platta till degen i formen så den blir jämn. Strö lite boveteflingor längs brödets mitt och låt brödet jäsa i formen i 1 timme eller till nästan dubbel storlek.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt brödet svalna helt innan du skär i det. Allra bäst mår brödet av att få ligga ett par timmar innan det skärs upp. Gör sandwichar med exempelvis färskost, stark ost och gurka emellan.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben