Bjöds på den här kakan en gång på en kurs. Dottern till den som bjöd hade en gång vunnit pris i Allt Om Mat med denna kaka. Omständig och med många ingredienser, men tro mej, det lönar sig. Bör avnjutas i tunna, tunna skivor.
Ingredienser
Moment 1
500 g russin
50 g kakfyllning
250 korinter
60 g hackade nötter (t ex hasselnötter, mandel och valnötter)150 g urkärnade hackade dadlar
150 g urkärnade hackade katrinplommon
1,5 dl marmelad (ej för söt, gärna citrus)
Rivet skal av 1 tvättad citron
2 msk vaniljessens
1 msk farinsocker
2 msk angostura bitter (kan uteslutas)
2 tsk kanel
2 tsk mald kryddnejlika
2 tsk ingefära
1 tsk riven muskotnöt
1 tsk salt
3 msk konjak
3 msk portvin
225 g krossad ananas
Moment 2
350 g rumsvarmt smör i bitar
350 g rå- eller farinsocker
350 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 ägg
Instruktioner
- Blanda samtliga ingredienser under Moment 1 i en gryta och låt dem småputtra på svag värme 15 min. Rör om då och då. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ingredineserna under Moment 2 i en skål eller matberedare. Tillsätt fruktblandningen och rör om ordentligt, dock ej i matberedaren.
- Fördela smeten i 8 smorda 4 dl-aluminiumformar eller 2 1,5-liters. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 1 timme.
- Låt kakorna kallna uppstjälpta under sina formar med bakduk över till nästa dag. Kakan håller länge och blir bara godare och godare. Förvara den gärna i kylskåp.
Liknande recept
Kommentarer (0)