Godaste fruktkakan

Bjöds på den här kakan en gång på en kurs. Dottern till den som bjöd hade en gång vunnit pris i Allt Om Mat med denna kaka. Omständig och med många ingredienser, men tro mej, det lönar sig. Bör avnjutas i tunna, tunna skivor.

Ingredienser

  • Moment 1
  • 500 g russin
  • 50 g kakfyllning
  • 250 korinter
  • 60 g hackade nötter (t ex hasselnötter, mandel och valnötter)150 g urkärnade hackade dadlar
  • 150 g urkärnade hackade katrinplommon
  • 1,5 dl marmelad (ej för söt, gärna citrus)
  • Rivet skal av 1 tvättad citron
  • 2 msk vaniljessens
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk angostura bitter (kan uteslutas)
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk mald kryddnejlika
  • 2 tsk ingefära
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • 3 msk konjak
  • 3 msk portvin
  • 225 g krossad ananas
  • Moment 2
  • 350 g rumsvarmt smör i bitar
  • 350 g rå- eller farinsocker
  • 350 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 ägg
  • Instruktioner

    1. Blanda samtliga ingredienser under Moment 1 i en gryta och låt dem småputtra på svag värme 15 min. Rör om då och då. Låt svalna.
    2. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ingredineserna under Moment 2 i en skål eller matberedare. Tillsätt fruktblandningen och rör om ordentligt, dock ej i matberedaren.
    3. Fördela smeten i 8 smorda 4 dl-aluminiumformar eller 2 1,5-liters. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 1 timme.
    4. Låt kakorna kallna uppstjälpta under sina formar med bakduk över till nästa dag. Kakan håller länge och blir bara godare och godare. Förvara den gärna i kylskåp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben