Prostinnans julkaka

Serverar: 30-40 portioner

En kaka som bara blir godare för var dag är kära fruktkakan. Saftig och späckad med russin, suckat, apelsinskal och mandel. Här ska det inte vara något bakpulver i smeten. Man skär mycket tunna skivor av denna fruktkaka.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2½ dl socker
  • 4 äggulor
  • 1½ dl russin
  • ½ dl suckat
  • ½ dl syltade, hackade apelsinskal
  • ½ dl hackad sötmandel
  • 3½ dl vetemjöl
  • 4 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker poröst.
    2. Tillsätt gulorna, en i sänder under kraftig omrörning.
    3. Blanda russin, suckat, apelsinskal och hackad mandel med 1 dl av mjölet och rör ner det i smeten.
    4. Tillsätt resten av mjölet och vänd till sist ner hårt vispade äggvitorna.
    5. Bred ut smeten i en väl smord, bröad, avlång form, rymd ca 2 liter och grädda i 175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.
    6. Låt den stå i formen en stund innan den stjälps upp på galler att kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben