Gorgonzolapaj

Serverar: 8 portioner

Smakrik gorgonzola sätter extra piff på denna läckra paj som toppas med rucola och tunnskivade päron.

Ingredienser

  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 7-10 cm lång bit purjolök
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 200 g gorgonzola
  • 50 g grovhackade valnötter
  • Garnering
  • Rucola
  • Tunt skivade päron
  • Instruktioner

    1. Dela smöret i kuber. Blanda smör och mjöl i en matberedare eller nyp ihop med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en fast deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme.
    2. Kavla ut degen eller tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i kylen i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
    5. Skär purjolöken fint. Vispa ihop ägg och mjölk. Fördela gorgonzolan och purjolöken i det förgräddade pajskalet. Häll ägg och mjölkblandningen över. Toppa med grovhackade valnötter.
    6. Grädda pajen mitt i ugnen tills fyllningen stannat, 35-45 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna något. Garnera med rucola och tunt skivade päron.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben