Gratinerad fläskfilé i portvinsstuvade champinjoner

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Den här rätten är väldigt speciell för mig. Det var den första middag som min man bjöd mig på när vi just träffats. Den går i repris ofta här hos oss och är suveränt god!

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • Smör
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 hg färska champinjoner
  • 3 dl mjölk (valfri men helst mellan eller standard)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl rött portvin
  • 1 ägg
  • 1 hg riven hushållsost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Putsa fläskfilén och salta och peppra den sedan. Bryn den sedan hel, runt om i en stekpanna i en klick smör. Ta ur fläskfilén ur pannan.
    2. Skölj purjolöken och champinjonerna och skär dem i skivor. Fräs purjolöken och champinjonerna i stekflottet efter fläskfilén.
    3. När grönsakerna fräst samman en stund under omrörning tillsätter man mjölet och rör om. Späd under omrörning med mjölken och portvinet och låt stuvningen koka i ca 5 minuter.
    4. Skär under tiden fläskfilén i centimetertjocka skivor. Lägg dem i botten av ett smort ugnsform.
    5. Smaka av stuvningen med salt och peppar. Stäng av plattan och rör i äggulan. OBS! När äggulan har rörts i får stuvningen absolut inte koka - då kan stuvningen skära sig.
    6. Slå stuvningen över filébitarna i formen. Riv lite vanlig hushållsost och strö över stuvningen. Sätt formen i ugnen i 225 grader i 20 minuter.
    7. Serveras med kokt ris och en fräsch sallad till. Glöm inte att sätta på riset när du håller på med stuvningen så är det färdigt när filén ska ut ur ugnen!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben