Grillad mango med limesorbet

Serverar: 6 portioner

Använd alphonso-mango om du kan få tag i sådan. De odlas främst i Indien och har en berusande doft. Den lena konsistensen balanseras av den syrliga sorbeten och lagen.

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • Saft från 6 limefrukter
  • 3 stjärnanis
  • 6 små eller 3 större mango
  • Jordnötsolja
  • Instruktioner

    1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 2½ dl vatten. Värm sakta tills sockret har löst upp sig. Öka värmen och koka i 5 minuter. Låt svalna helt.
    2. Tillsätt limesaft och fruktkött. Sila blandningen och spara 2 dl i en skål tillsammans med stjärnanisen.
    3. Häll resten av saften i ett litermått och fyll på med vatten så att det blir 6 dl. Blanda väl och häll i en frystålig behållare. Frys i 1½ timme, rör om ordentligt och frys ytterligare en timme.
    4. Lägg över sorbeten i en matberedare och kör till en slät puré. Frys ytterligare en timme.
    5. Häll den sparade sockerlagen med stjärnanisen i en kastrull och låt koka i 2-3 minuter, tills den har tjocknat lite. Låt svalna.
    6. Ställ mangon på högkant och skär av två halvor på ömse sidor om kärnan. Rista med knivspetsen ett rutmönster i fruktköttet. Pensla med lite olja.
    7. Grilla mangohalvorna med den skurna sidan nedåt i 30-60 sekunder tills de fått grillränder. Vänd ut och in på halvorna och lägg upp på tallrikar. Servera dem varma eller kalla med limelagen ringlad över och några skopor sorbet till. Dekorera med stjärnanis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben