Grillat lamm med melontabbouleh
Grillat lamm, myntadoftande tabbouleh, frasigt bröd, sallad och böndipp. Festmiddagen är snart på bordet!
Här har gurkan och tomaten i tabboulehn bytts ut mot vattenmelon och ärter.
Ingredienser
Ca 400 g lammytterfilé
1 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Ca 400 g rå lammkorv eller chorizo
Bröd
2 st pitabröd
2 msk olivolja
1 krm salt
Böndipp
1 burk stora vita bönor, 400 g
3/4 dl turkisk yoghurt
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Sallad
1½ dl bulgur
200 g gröna ärter, ca 3 dl
500 g vattenmelon
½ knippa rädisor
2 krukor mynta
1 stort knippe bladpersilja
Rivet skal av 1 st citron
3/4 dl pressad citron
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
150 g fetaost
Instruktioner
- Bröd:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela bröden och skär varje halva i små trekanter. Blanda bröden med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta och rosta mitt i ugnen ca 7 minuter, till fin färg.
- Böndipp:
Skölj bönorna i vatten. Lägg dem i en mixerskål och tillsätt yoghurt, salt och peppar. Mixa slätt med mixerstav.
- Sallad:
Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten. Tina ärterna enligt anvisning på förpackningen. Tärna melonen. Ansa och skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Repa och finstrimla mynta och persilja. Lägg bulgurn i en skål. Tillsätt citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Blanda i ärter, rädisor, mynta, persilja och melon. Smula i fetaosten och lägg upp salladen på ett fat.
- Lamm och korv:
Torka av lammytterfilén med hushållspapper. Gnid in köttet i 1 msk olivolja och krydda med paprikapulver, spiskummin, salt och peppar. Grilla köttet ca 3 minuter per sida, till 58 graders innertemperatur. Låt vila ca 10 minuter. Grilla korvarna på indirekt värme eller i grillpanna på låg värme ca 10 minuter.
- Servera kött och korv med sallad, böndipp och bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)