Grönsaksbräserad lammstek

Serverar: 4 portioner

Den goda lammsteken tillagas i ugnen omgiven av grönsaker och mustig buljong. Det blir rikligt med sky, som utgör grunden till en utsökt, väldoftande sås

Ingredienser

  • 1 lammstek, ca 1½ kg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk smulad timjan
  • 1 tsk smulad rosmarin
  • 1 smulat lagerblad
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 1 bit rotselleri
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk arrowrot eller potatismjöl
  • Instruktioner

    1. Putsa lammsteken och skär bort bäckenbenet (eller be affären göra det).
    2. Skala och skär vitlöken i strimlor och späcka steken med dem. Gnid in steken med kryddorna.
    3. Lägg steken i en liten ugnssäker form eller i en långpanna. Stick in köttermometern från sidan, så att spetsen kommer mitt i köttet, hela röret ska vara inne i köttet.
    4. Ansa och skär grönsakerna i tärningar och lägg dem runt steken. Häll över buljongen.
    5. Stek lammsteken i 175 grader tills köttet har lagom temperatur - 70 grader för rosa kött eller 75 grader för genomstekt. Späd med vinet under stekning. Tag ut den färdiga steken och låt den vila 10-15 minuter.
    6. Sila stekskyn i en kastrull, koka upp och vispa ner arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar. Skär upp steken i tunna skivor och servera.
    7. Serveringsförslag: Servera med potatisgratäng och haricots verts eller brytbönor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben