Grovskållat matbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Väldigt gott och halvgrovt bröd som funkar bra att baka ut i portions- eller limpform.

Ingredienser

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl havregryn (gärna fiber)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk olja
  • 4 dl nästan kokande vatten
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12-14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Låt vattnet (4 dl) nästan koka upp i en kastrull. Blanda med rågmjöl, havregryn, salt, socker och olja. Låt svalna till fingertemperatur. Ca 45 min. Rör ut jästen med resten av vattnet (3 dl) och blanda med ovanstående. Tillsätt nu mjölet och knåda till en smidig deg, Jäs 1 timme.
    2. Baka ut till två stora bröd eller ca 25 små bröd. Jäs på plåt i 30 minuter.
    3. Grädda i ugn. Stora bröd 200 grader ca 25 minuter, och små bröd 225 grader ca 10 minter. Låt svalna på galler under bakduk. LYCKA TILL!

    Liknande recept

    4.2
    3 h
    4
    8
    4.3
    1 h 30 min
    10
    3
    4
    1 h 30 min
    3
    5
    1 h 30 min
    18-24
    2

    Kommentarer (5)

    Mehukatti 21 februari 2009

    Vilket gott bröd! Vad saftigt det blev! Detta bröd kommer att bli ett av mina favoritbröd :)

    Myggan-65 9 oktober 2009

    Bakade igår kväll och det blev väldigt gott. Definitivt inte sista gången som jag använder detta receptet!!!

    Fridalius 28 februari 2010

    Det här brödet är hur gott som helst!! En ny sats står på skållning till dagens kalas, mmmmm!

    supersvea 8 april 2010

    Mycket gott bröd som uppskattades av hela familjen. Kommer att bakas igen. Tack ska du ha för receptet!

    CLamell 26 mars 2012

    Väldigt gott, ska testa en gång till idag och har även tillsatt lite brödkryddor för att testa med att få lite mera "smak" även om det var väldigt gott utan.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben