Matbröd med äpple

En saftig matbröd. Att baka bröd är både roligt och lönsamt.

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 6 dl grovt rivna äpplen, ca 4 äpplen
  • 4 dl rågsikt
  • Ca 12½ dl vetemjöl
  • Pensling och garnering
  • Uppvispat ägg
  • Solroskärnor
  • Instruktioner

    1. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, vetemjöl, äpple, salt och rågsikt.
    2. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk ca 50-60 minuter.
    3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma två limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.
    4. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
    5. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 275° i 10 min. Sänk värmen till 175°och grädda limporna ytterligare 30 minuter.
    6. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    4.2
    3 h
    4
    8

    Kommentarer (2)

    christincarlsson 23 oktober 2011

    Helt okej

    Walla2 14 januari 2013

    Saftigt och gott! Grundreceptet är bra, jag kommer dock att öka andelen rågsikt nästa gång, kanske 50/50. Som vanligt lägger jag förstås också i lite annat smått och gott: linfrö, havregryn, rostad lök (jättegott!) och kanske lite nötter.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben