Ett saftigt och gott matbröd med äpplen och valnötter.
Ingredienser
2 äpplen
50 g smör
4 dl mjölk
60 g jäst
1½ tsk salt
11 dl ljust lantbrödsmjöl
1 dl valnötter
Ägg till pensling
Instruktioner
Skala och skär äpplena i klyftor och koka lätt i lite vatten. (Vattnet kan användas som degspad). Låt svalna.
Smält matfettet. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i degspadet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
Tillsätt hackade valnötter, äppelklyftorna och mera av mjölet. Arbeta lätt och forma till en stor bulle.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på några valnötter.
Grädda i 225 grader på nedre falsen 10 minuter. Sänk värmen till 190 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna under bakduk. Det blir 1 bröd.
Detta låter både gott o nyttigt. Återkommer efter bakdagen.
Hedvig7915 september 2010
Jättegott! Jag gjorde dubbel sats och körde i två plåtar samtidigt i varmluftsugn ... sänkte dock temperaturen till 200 grader i tio minuter och sedan 180 grader resterande tiden. Det blev bra. Jag ska testa att baka med lite mörkare och fiberrikare mjöl nästa gång. Tack för receptet!
aemelieh26 november 2010
Jag kokade äppelbitarna i kanel och tillsatte tranbär. Gjorde ett brytbröd istället för en limpa (kortade ner tiden i ugnen). Mycket gott bröd, kommer baka det flera gånger.
Detta låter både gott o nyttigt. Återkommer efter bakdagen.
Jättegott! Jag gjorde dubbel sats och körde i två plåtar samtidigt i varmluftsugn ... sänkte dock temperaturen till 200 grader i tio minuter och sedan 180 grader resterande tiden. Det blev bra. Jag ska testa att baka med lite mörkare och fiberrikare mjöl nästa gång. Tack för receptet!
Jag kokade äppelbitarna i kanel och tillsatte tranbär. Gjorde ett brytbröd istället för en limpa (kortade ner tiden i ugnen). Mycket gott bröd, kommer baka det flera gånger.