Ett knaprigt knäckebröd med de nyttiga pumpakärnorna och rågmjöl.
Ingredienser
50 g smör
2 dl vatten
25 g färsk jäst
½ tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
Ca 3 dl vetemjöl
Smaksättning
1-2 tsk kummin, anis, fänkål eller koriander
Garnering
½ dl pumpakärnor
Instruktioner
Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt och smaksättningen. Arbeta in rågmjölet och ca 2 dl av vetemjölet.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av vetemjölet, dela degen i 3 bitar.
Strö grovt rågmjöl och vetemjöl på arbetsbänken och på degen. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm, rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla över med kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär eller sporra ut degen till sticks. Pensla med vatten eller uppvispad äggvita och strö på pumpakärnorna.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt bröden kallna på plåten.
Detta gjorde jag för några dagar sedan då jag hade Tupperwareparty. Enkelt och bra. Det enda negativa var att trots att vi penslade fastnade inte fröna på knäckebröden. Så vi kavlade in dem i degen istället, kanske inte så vackert men gott blev det. Penslade med vatten, kanske testar äggvita nästa gång om det funkar bättre.
Jag älskar såna här recept som är enkla att göra, utan tusen olika ingredienser, så det här kommer jag att göra många gånger igen.
Detta gjorde jag för några dagar sedan då jag hade Tupperwareparty. Enkelt och bra. Det enda negativa var att trots att vi penslade fastnade inte fröna på knäckebröden. Så vi kavlade in dem i degen istället, kanske inte så vackert men gott blev det. Penslade med vatten, kanske testar äggvita nästa gång om det funkar bättre. Jag älskar såna här recept som är enkla att göra, utan tusen olika ingredienser, så det här kommer jag att göra många gånger igen.