Jättegoda
Ingredienser
2 dl mjölk
2 dl rågsikt
2 tsk salt
1 tsk honung eller sirap
3 dl dinkelmjöl
10 gram jäst
2 dl mjölk
Olika förslag att krydda med
Kanel
Solrosfrön
Kardemumma
Kummin
Linfrön
Flingsalt
Citronpeppar
Instruktioner
- Värm mjölken till ca 37 grader. Lägg i salt och honung. Rör om.
- Blanda i dom andra ingredienserna. Kör helst med elvisp en stund.
- Låt jäsa i ca1 timme i kylen.
- Ta fram degen och kavla ut till en tunn stor platt kaka på mjölat bakbord. Pensla på vatten på degen.
Strö på den krydda eller fyllning du har valt.
Kavla in ordentligt.
- Skär ut med en sporre eller kniv långa längder.
Nagga med gaffel. Lägg på plåt att jäsa i 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 5 min. På 250 grader
- Stäng av ugnen och låt stå kvar i några timmar eller över natten.
- Dom blir kanongoda.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Sallader
De finns så mycket att göra en god och matig sallad på så här års. Bar...
Maten här och där
Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...
Mat av rester
Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...
Hur varm ska ugnen va? Mia.
Avsett för gasugn? Hade i elugn i över 1 timma och det blev inte bra igår. Idag smakade jag på några efter 5 min och några efter 5+15 min och det var bättre.