Gul fisksoppa med musslor
Soppan kan förberedas och förvaras i kylen utan fisk och musslor. Musslorna förkokas och förvaras i kylen ca 6 timmar.
Ingredienser
500 g laxfilé
500 g gösfilé
2 tsk salt
2 tsk strösocker
1 kilo musslor med skal
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1 purjolök
1 bit rotselleri (ca 200 g)
1 paket saffran (½ g)
1 tsk stötta fänkålsfrön
1½ liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 dl creme fraiche
2 krm tabasco
1 knippa gräslök
Instruktioner
- Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Salta och sockra. Låt stå kallt när soppan lagas.
- Skrubba musslorna under rinnande kallt vatten. Släng bort de som inte sluter sig. Skala och finhacka löken. Fräs vitlöken i hälften av smöret. Tillsätt musslorna. Häll på vinet. Låt koka under lock ca 5 min. Sila spadet från musslorna och spara det. Släng bort de musslor som inte öppnats.
- Ansa och strimla purjolöken. Skala och fintärna sellerin. Fräs purjo och selleri i resten av smöret. Låt safran och fänkål fräsa med 1-2 min. Häll i grönsaksbuljongen och spadet från musslorna. Låt koka under lock ca 10 min.
- Blanda i lätt creme fraiche. Smaka av med tabasco. Lägg i fisken och låt det sjuda ytterligare ca 5 min.
- Hacka gräslöken. Rör ner den i soppan och de kokta musslorna. Servera med parmesanbröd
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...