Gul fisksoppa med musslor

Serverar: 8 portioner

Soppan kan förberedas och förvaras i kylen utan fisk och musslor. Musslorna förkokas och förvaras i kylen ca 6 timmar.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 500 g gösfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 kilo musslor med skal
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 200 g)
  • 1 paket saffran (½ g)
  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1½ liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 krm tabasco
  • 1 knippa gräslök
  • Instruktioner

    1. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Salta och sockra. Låt stå kallt när soppan lagas.
    2. Skrubba musslorna under rinnande kallt vatten. Släng bort de som inte sluter sig. Skala och finhacka löken. Fräs vitlöken i hälften av smöret. Tillsätt musslorna. Häll på vinet. Låt koka under lock ca 5 min. Sila spadet från musslorna och spara det. Släng bort de musslor som inte öppnats.
    3. Ansa och strimla purjolöken. Skala och fintärna sellerin. Fräs purjo och selleri i resten av smöret. Låt safran och fänkål fräsa med 1-2 min. Häll i grönsaksbuljongen och spadet från musslorna. Låt koka under lock ca 10 min.
    4. Blanda i lätt creme fraiche. Smaka av med tabasco. Lägg i fisken och låt det sjuda ytterligare ca 5 min.
    5. Hacka gräslöken. Rör ner den i soppan och de kokta musslorna. Servera med parmesanbröd

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben