Hälsobullar à la Monika

Serverar: 25-30 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Jättegoda nyttiga bullar.

Ingredienser

  • 7 dl vatten
  • 1½ dl linfrö
  • 1½-2 dl vetekross
  • ½ dl solroskärnor
  • ½-1 dl russin (kan uteslutas)
  • 1 l vatten
  • ½ dl olja
  • 2 pkt jäst
  • 1½-2 tsk salt
  • 1 dl baksirap
  • 4-5 dl grahamsmjöl
  • ½ dl vetegroddar
  • Vetemjöl, fyll på till lagom konsistens
  • Instruktioner

    1. Koka upp 7 dl vatten, lägg i linfrö, vetekross och russin, låt allt koka i cirka 10 minuter. Häll i 1 liter kallt vatten och ½ dl olja, rör om och låt det svalna till 37 grader.
    2. Ta en STOR degskål och lägg i jäst, salt och baksirap. Häll i (lite i taget) av den kokta och avsvalnade linfrö/vetekross blandningen och rör om så att jästen löser sig. När jästen löst sig så häll i resten av linfrö/vetekross blandningen. Blanda sedan i cirka 4-5 dl grahamsmjöl och fyll på med vetemjöl till en ganska fast konsistens. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
    3. Rulla sedan längder och skär lagom tjocka bitar som du sen rullar till bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 30 minuter. Sätt sedan in bullarna i 250 graders ugn i cirka 13-15 minuter.
    4. Pensla med filmjölk när bullarna tas ut ur ugnen och är varma. Men OBS! filmjölken skall vara rumsvarm för att inte bullarna skall sjunka ihop. Man kan också pensla med ljummet vatten.
    5. Tips! Garnera gärna med lite solrosfrö på bullarna. Men innan de sätts in i ugnen, pensla då först med ett uppvispat ägg som späds med lite vatten, så solrosfröna fastnar.
    6. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    daydreamer 8 oktober 2008

    Låter spännande! =D *sparar i kokboken*

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben