Här kommer en familjemedlem till inom curd-familjen! En riktigt härlig och god äppelkräm som passar som sås till glass, till att smaksätta grädde, användas i frostingar, fylla muffins/cupcakes och som fyllning till tårtor. Låt fantasin säga vad man kan använda denna goding till! Denna curd håller sig i 14 dagar i kylen. Om den ska användas till tårta, ta gärna fram curden i lagom tid innan den ska strykas på. Eftersom curden blir tjock i kylen kan den därför vara lite svår att arbeta med när den är ner kyld.
Jag brukar använda mig av Granny Smith-äpplen. Vilka äpplen man använder spelar egentligen ingen roll!
Ingredienser
½ kg äpplen
1-1½ dl vatten, till kokning
50 g smör, osaltat
2 ½ dl socker
3 tsk kanel
3 ägg
Instruktioner
- Tvätta, skala och skiva äpplerna tunnt.
- Lägg äpplerna i en kastrull och tillsätt vattnet (vattnet är till för att äpplerna ska brännas vid) och koka upp.
- När det kokar, sänk plattan till lågvärme. Håll uppsikt och rör om då och då. Äpplerna ska bli en mjuksmet.
- Tillsätt smöret, sockret och kanelen. Smält ihop allt. Rör om!
- Vispa ihop äggen i en bunke riktigt fluffigt och rör därefter ner dem i äppelsmeten.
- Låt curden sjuda på svagvärme tills den har tjocknat under omrörning. Curden får inte koka, utan bara sjudas!
- Ta av från plattan och låt svalna av helt. Häll sedan curden i glasburkar som inte släpper in luft och ställ in i kylen.
- Klart!
Liknande recept
Kommentarer (0)