Hålkakor av rågsikt

Serverar: 4 portioner

Så goda!

Ingredienser

  • 50 g margarin el. smör
  • 1/2 l mjölk
  • 50 g jäst (1 pkt)
  • 1/2 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 2-3 kokta pomeransskal eller
  • 2 tsk finstött anis och
  • 2 tsk finstött fänkål
  • 800 g rågsikt (ca 1,5 l)
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills den är 37 grader(fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt, kryddor och mjölet men spara 1 dl till utbakningen.
    2. Arbeta degen kraftigt, ca 3 min med maskin el. 6 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar, forma dem till runda bullar. Kavla, eller platta med mjölad hand, ut bullarna till runda kakor, ca 15cm i diameter. Ta ut hål i mitten med ett runt mått (kan uteslutas). Lägg kakorna på smorda eller bakpappers klädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda kakorna i 200 grader mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
    3. Kan också göras som 2 formbröd. Grädda dem i 175 grader på nedersta falsen i 30-40 minuter.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4
    3.9
    1 h 30 min
    6-20
    8
    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (1)

    flabban 1 juni 2011

    Blev mycket höga och fina hålkakor. Nästa gång blir det limpor av degen. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben